Acesta nu este un fruct atrăgător.
Aspectul său seamănă cu pielea de pe spatele unui aligator. De fapt,
uneori este numit "para aligatorului". Şi a fost evitat de către unii
oameni din cauza conţinutului său ridicat de grăsimi. Într-adevăr,
avocado este bogat în lipide.
Un singur fruct poate conţine până la 30
de grame de grăsime, mai mult decât orice alt fruct. Dar există un mare
semn de întrebare. Nu toată grăsimea este creată în acelaşi fel. Acidul
oleic, grăsimea care se găseşte în avocado, este un acid gras
mono-nesaturat, care este în realitate corelat cu un risc redus de a
suferi de o boală cardiovasculară. Acelaşi acid gras se găseşte, de
asemenea, în măsline şi unele studii provocatoare au arătat că poate
modifica expresia anumitor gene asociate cu forme agresive ale
cancerului de sân. S-a demonstrat chiar, că extractele de avocado inhibă
creşterea celulară în cancerul de prostată, însă numai în laborator.
Cei mai buni candidaţi pentru acest efect sunt carotenoidele, o
varietate de antioxidanţi solubili în grăsime, care se găsesc în
avocado.
Luteina, în special, a fost cercetată
deoarece avocado are conţinutul cel mai mare de luteină dintre toate
fructele. Dar, în cadrul unui studiu de laborator, luteina singură nu a
reuşit să distrugă celulele canceroase. Se pare că întregul amestec de
compuşi care se regăsesc în avocado este necesar pentru a obţine acest
efect, inclusiv conţinutul de lipide.
Într-adevăr, conţinutul de
lipide ar putea fi hotărâtor pentru beneficiile aduse sănătăţii.
Carotenoizii sunt liposolubili şi în absenţa lipidelor absorbția lor în
sânge se realizează cu dificultate. Acest lucru înseamnă, de asemenea,
că plasarea avocado în rândul legumelor care au un conţinut ridicat de
carotenoide poate spori biodisponibilitatea acestor substanţe nutritive.
Cercetătorii de la Ohio State University au analizat această
posibilitate. Voluntarii au fost hrăniţi cu salate care conţineau legume
bogate în luteină, beta - caroten şi licopen, cu şi fără avocado. Apoi
au măsurat nivelul de carotenoide din sângele voluntarilor. Rezultatele
au fost clare. Adăugarea de avocado a determinat creşterea absorbţiei în
unele cazuri, cu până la de cincisprezece ori.
Sosurile pentru salate, care, desigur,
conţin, de asemenea, grăsimi, ar avea probabil un efect similar, dar, în
general, ele conţin tipuri de lipide mult mai puţin dorite. Mai mult,
fructele de avocado sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu. Un aport
adecvat de potasiu reduce riscul de hipertensiune arterială şi de
accident vascular cerebral. Acestea sunt, de asemenea, bogate în fibre
alimentare, precum şi în acid folic, a cărui aport a fost corelat cu un
risc redus de apariţie a bolilor cardio-vasculare. şi apoi există
beta-sitosterolul, substanţa care a devenit faimoasă pentru capacitatea
sa de a scădea nivelul de colesterol, un aspect care a fost constatat
atunci când acesta a fost adăugat în anumite margarine printre care se
numără şi ʺBenacolʺ. Ei bine, fructele de avocado sunt o sursă excelentă
de beta - sitosterol. Un studiu australian a relatat o scădere a
colesterolului din sânge la persoanele care consumă un avocado pe zi,
timp de o lună.
Există un dezavantaj al consumului fructelor de
avocado? Unul mic. Oamenii care au probleme cu greutatea, trebuie să îşi
amintească că, în ciuda beneficiilor pentru sănătate pe care le conferă
acest fruct, o ceaşcă conţine aproximativ 235 de calorii. Există, de
asemenea, o mică problemă în ceea ce priveşte alergiile. Persoanele care
sunt alergice la latex, sunt adesea alergice şi la fructele de avocado.
Şi o ultimă menţiune: numele de "avocado" provine de la cuvântul Aztec
"ahuacatl" care înseamnă testicul. Se presupune că fructele de avocado, ar avea de asemenea, un efect afrodisiac. Le voi adăuga şi în salata mea. http://blogs.mcgill.ca/oss/2013/06/04/avocados-and-health/
|