De ce este iodul adăugat în sare? Când
în 1811 Bernard Courtois a observat fumul violet produs atunci când era
curăţat rezervorul de extracţie al algelor marine, nu şi-a imaginat
câtuşi de puţin că pregătea terenul pentru una dintre cele mai
importante descoperiri din domeniul nutriţiei din istorie. Să revenim un
pic. Courtois deţinea o fabrică care producea azotat de potasiu,
cunoscut mai bine sub numele de salpetru.
Această substanţă era o componentă
extrem de importantă a prafului de puşcă şi se afla la mare cerere în
rândul armatei. O sursă de nitrat de potasiu era materia vegetală şi
Courtois a constatat că algele descompuse întrunesc calităţile
necesare. Dar era necesar ca rezervoarele mari care erau utilizate
pentru a extrage alge marine să fie curăţate periodic, o procedură
dificilă care necesita utilizarea acizilor. Într-una din zile, când a
fost utilizată o cantitate deosebit de mare de acid, s-au format vapori
violeţi care s-au condensat pe suprafeţele reci ale rezervorului
formând cristale care aveau aspectul unui metal închis la culoare.
O mostră a acestor cristale a ajuns în
mâinile lui Joseph - Louis Gay Lussac, unul dintre cei mai remarcaţi
oameni de ştiinţă francezi din epoca respectivă. El a fost intrigat de
acest material, dar i-a fost insuflată energia necesară pentru a-l
studia temeinic atunci când a auzit că Sir Humphrey Davy, genialului
chimist englez, care vizita Franţa la invitaţia specială a lui
Napoleon, i s-a dat, de asemenea, un eşantion. Gay-Lussac nu vroia ca un
englez să facă o mare descoperire pe seama unui produs francez. În mod
independent, ambii bărbaţii au ajuns la concluzia că aceste cristale
violete au constituit un element nou pe care Gay Lussac l-a numit "iod"
de la cuvântul grecesc ʺiodesʺ care înseamnă violet în limba greacă. Davy a sugerat denumirea de iod, pentru ca numele să fie concordant cu clorul, cu care era similar.
Iodul
s-a dovedit a avea unele proprietăţi de dezinfectant, dar nu acesta
este principalul lucru care îl face faimos. Iodul este un nutrient
esenţial, necesar pentru ca glanda tiroidă să poată produce tiroxina, un
hormon care controlează numeroase funcţii ale organismului, inclusiv
"agerimea" creierului. Deficitul de iod în alimentaţie duce la mărirea
glandei tiroide, care poartă numele de guşă. În cazuri excepţionale,
guşa poate duce la apariţia cretinismului şi a nanismului. Dar chiar şi
cazurile uşoare de deficit de iod pot determina apariţia retardului
mintal. Într-adevăr, deficitul de iod este considerat principala cauză
de retard mental care poate fi prevenită. Un deficit minor poate reduce
IQ-ul cu 10-15 puncte în cazul femeilor însărcinate sau a copiilor. Se
estimează că aproximativ 2 miliarde de oameni din întreaga lume suferă
de deficit de iod şi adevărata tragedie este faptul că această
afecţiune poate fi prevenită atât de uşor. Adaosul de iodat de potasiu
în sare este o soluţie simplă. O valoare echivalentă cu aproximativ 1,15
dolari adăugată la fiecare tonă de sare rezolvă problema. Se fac
progrese: în 1990, doar aproximativ 25% din gospodăriile din lume
consumau sare iodată. Acum mai mult de două treimi din gospodării fac
acest lucru. Simpla adăugare a iodului în sare este, probabil, cel mai
eficient mod de a creşte inteligenţa cumulată a lumii. http://blogs.mcgill.ca/oss/2012/11/07/why-is-iodine-added-to-salt/
|