Stilul de viaţă şi mai ales alimentaţia
reprezintă cauze foarte importante în ceea ce priveşte morbiditatea şi
mortalitatea. Există o gamă variată de afecţiuni ce pot fi puse pe seama
alimentaţiei: subnutriţia, obezitatea sau boli cardio-vasculare.
Detalii, în continuare.
În cele ce urmează vom prezenta pe scurt
cele mai frecvente afecţiuni ce au la bază lipsa unor factori esenţiali
din alimentaţie.
Subnutriţia
Lipsa unui aport caloric adecvat pentru susţinerea proceselor metabolice normale din organism se numeşte subnutriţie.
În general, se spune că un individ este subnutrit dacă indicele de masă
corporală este mai mic de 18 (IMC =(m(kg))/(h^2(m))). Cauzele ce
conduc la subnutriţie sunt diverse.
În ţările cu economie dezvoltată
subnutriţia este ceva rar. Atunci când apare este în legătură cu diverse
probleme psihologice (anorexia ce afectează în deosebi femeile tinere)
sau cu fapte antisociale. O altă cauză de subnutriţie este malabsorbţia
datorată bolilor intestinale (deficite enzimatice, afecţiuni genetice).
În ţările în curs de dezvoltare,
subnutriţia nu este un fenomen neobişnuit. Apare frecvent şi este
favorizată de condiţiile de sărăcie sau deprivare nutritivă. Lipsa unui
aport proteic şi caloric adecvat este mult mai evidentă la sugari şi
copiii mici, ca urmare a creşterii deficitare şi a infecţiilor severe.
În
lipsa unui aport nutritiv suficient, organismul epuizează rapid
rezervele hepatice de glicogen, iar ficatul nu mai poate transforma
acizii graşi în glucoza necesară supraviețuirii. Aminoacizii din
organismul unui subnutrit derivă din proteinele musculare şi acizii
graşi din depozitele adipoase, aceste lucruri conducând la pierderea
masei musculare, precum şi a depozitelor adipoase. Toate aceste
tulburări pot fi reversibile până la un anumit punct prin consum normal
de alimente.
Subnutriţia severă creşte riscul de producere a
infecţiilor deoarece lipsa aportului proteic adecvat interferă cu
răspunsul imun al organismului.
Malnutriţia protein-calorică la
copil produsă în primul an de viaţă se însoţeşte de pierderea masei
musculare, a depozitelor adipoase şi atrofia organelor.
Obezitatea
Consumul excesiv de alimente pentru o lungă perioadă de timp şi peste necesarul nutriţional al individului produce obezitatea. Obezitatea duce la creşterea depozitelor de lipide şi se caracterizează printr-o greutatea a corpului cu peste 20% din greutatea ideală definită prin calcularea IMC-ului.
De
cele mai multe ori obezitatea nu are la bază decât consumul exagerat de
alimente. De-a lungul vremii au fost propuşi mai mulţi factori
favorizanţi pentru apariţia obezităţii, printre care factori de mediu,
social-economici sau ereditari. Obezitatea este de cele mai multe ori
asociată unor boli, fiind un factor major în producerea aterosclerozei
(ATS), hipertensiunii arteriale sau a diabetului zaharat de tip II.
Apariţia obezităţii creşte rapid riscul producerii bolilor de inimă sau a
afecţiunilor hepatice şi predispune sistemul circulator la apariţia
trombozelor venoase.
Deficienţele de vitamine
Vitaminele
sunt substanţe organice esenţiale în buna funcţionare a organismului şi
de multe ori vitaminele nu pot fi sintetizate în organism. Acest lucru
ne obligă să asigurăm necesarul de vitamine printr-o alimentaţie
adecvată.
Vitamina
|
Funcţia
|
Efectul deficienţei
|
Vitamina A
|
Funcţia retinei, controlul creşterii epiteliale
|
Keratomalacie, xeroftalmie, tulburări de vedere
|
Vitamina B1 (tiamină)
|
Co-enzimă
|
Boala Beri-Beri, encefalopatia Wernicke
|
Vitamina B2 (riboflavină)
|
Co-enzimă
|
Dermatită, glosită, keratită
|
Vitamina B6 (piridoxină)
|
Co-enzimă
|
Degenerarea cordoanelor spinale
|
Vitamina B12
|
Sinteza acizilor nucleici
|
Anemie megaloblastică
|
Niacin
|
Co-enzimă
|
Pelagră (diaree, dermatită şi demenţă)
|
Folat
|
Co-enzimă în sinteza acizilor nucleici
|
Anemie megaloblastică
|
Vitamina C
|
Co-factor în hidroxilare
|
Scorbut
|
Vitamina D
|
Absorbţia calciului şi a fosfatului
|
Rahitism la copii şi osteomalacie la adulţi
|
Vitamina E
|
Antioxidant
|
Degenerare spinocerebrală
|
Vitamina K
|
Co-factor pentru sinteza factoriilor de coagulare
|
Hemoragii prin defecte de coagulare
|
Tabel cu sindroamele principale în deficienţa de vitamine
Vitaminele liposolubile, A, D, E şi K se
absorb odată cu lipidele. Se pot produce deficienţe de vitamine
liposolubile deşi aportul este normal. În această situaţie sunt
indivizii cu alte afecţiuni: boala Crohn, insuficienţă pancreatică
cronică sau sindromul intestinului scurt.
De cele mai multe ori
lipsa acestor vitamine este însoţită şi de un aport protein-caloric
insuficient, deci se produc mai multe sindroame clinice în acelaşi timp.
Vitamina A este esenţială în procesul de vedere, fiind necesară
conversiei luminii absorbite de celulele din retină în impuls nervos.
Deficienţa de vitamina A se manifestă la copii prin creştere întârziată
şi o gamă variată de modificări oculare. La adulţi, principala
manifestare a lipsei de vitamina A este afectarea acuităţii vizuale şi
orbirea nocturnă. Hipervitaminoza A se produce atunci când se consumă
cantităţi mai mari de 50.000 de unităţi pe zi sau mai mult de 0,3 mg/l.
La copii se manifestă prin alopecie şi formare de os nou; la adult se
produc leziuni hepatice.
Vitamina D face parte dintr-un grup de
steroli cu rol esenţial în absorbţia calciului şi remodelare osoasă.
Deficienţa de vitamina D se poate produce prin evitarea expunerii la
soare, lipsa vitaminei D din alimentaţie sau malabsorbţie. Lipsa
vitaminei D produce rahitism la copil şi osteomalacie la adult.
Hipervitaminoza D apare în urma unui consum excesiv de vitamina D şi se
manifestă prin hipercalcemie însoţită de litiază renală şi dureri
osoase.
Lipsa vitaminei E la om nu este pe
deplin documentată. De obicei, lipsa vitaminei E produce oboseală
musculară şi atrofia muşchilor.
Vitamina K este esenţială în
procesele de coagulare a sângelui. În ficat, vitamina K participă la
procesele de sinteză a factorilor de coagulare VII, IX şi X. Deficienţa
de vitamina K produce hemoragii, iar hipervitaminoza K nu este pe deplin
cunoscută.
Vitaminele hidrosolubile suferă modificări în
interiorul corpului pentru a deveni co-enzime, cu excepţia vitaminei C
deoarece aceasta acţionează drept co-factor fără să fie modificată.
Lipsa
vitaminelor hidrosolubile din organism duce la scăderea activităţii
sistemelor enzimatice în care sunt implicate, astfel sunt afectate
organele ce necesită aceste enzime. Vitaminele hidrosolubile nu se pot
acumula în organism, astfel nu apar hipervitaminoze, dar şi consumul
trebuie să fie constant pentru a preveni avitaminozele. Deficienţa
de vitamina B1 sau tiamină produce boala beri-beri, frecventă printre
alcoolici. Organele cele mai afectate de deficienţa de tiamină sunt
inima şi sistemul nervos. Manifestările clinice ale lipsei vitaminei B1
sunt neuropatia periferică, oboseală musculară şi insuficienţă cardiacă.
Deficienţa în vitamina B2 sau riboflavină este observată la
consumatorii cronici de alcool. Deficienţa de riboflavină determină
modificări la nivelul mucoaselor şi pielii, cu producerea glositei,
stomatitei sau dermatitei seboreice.
Deficienţa de acid nicotinic
determină pelagra, ce afectează persoanele ce consumă cantităţi mici de
niacin şi triptofan. Alte cauze ce conduc la deficienţă de acid
nicotinic sunt diareea prelungită, alcoolismul cronic, ciroza sau
diferite tipuri de cancer. Pelagra se manifestă prin dermatită, diaree,
demenţă şi în final decesul pacientului. Deficienţa în vitamina B6
sau piridoxina produce anemie la adulţi. Una dintre cauzele ce duc la
carenţă este terapia cu izoniazid sau penicilamină, folosite în
tratamentul altor boli. O altă cauză de carenţă este alcoolismul cronic.
Deficienţa
de B12 sau cobalamină se datorează în general, lipsei factorului
intrinsec Castle din sucul gastric. Rolul factorului intrinsec este de a
asigura absorbţia vitaminei B12 în intestin. O altă cauză ce conduce la
deficienţa de B12 este alimentaţia strict vegetariană deoarece B12 se
găseşte în alimente de origine animală. Lipsa vitaminei B12 produce
anemie megaloblastică şi alterări neurologice.
Deficienţa de
acid folic sau folat determină apariţia anemiei macrocitare cu
modificări asemănătoare cu deficienţa vitaminei B12. Carenţa de folat
apare în special la alcoolici, dar şi în cazul malabsorbţiei sau în
timpul sarcinii.
Lipsa vitaminei C sau acid ascorbic produce
scorbutul, o boală ce afecta primii marinari. Scorbutul se manifestă
prin sângerări, peteşii şi hemoragii conjunctivale. Aceste manifestări
se datorează unor anomalii structurale şi funcţionale ale SNC-ului.
Elemente minerale esenţiale
Metabolismul normal necesită prezenţa minimă a unui număr de substanţe anorganice aduse prin aport exogen. În
metabolismul apei din organism, dar şi în excitarea neuromusculară
intervin Na, K, Cl şi Mg. Ca şi fosforul sunt esenţiale în metabolismul
sistemului osos (Ca joacă un rol important şi în contracţia musculară).
Zincul
este prezent în ficat şi muşchi, fiind un co-factor pentru diferite
enzime. Lipsa zincului din alimentaţie întârzie vindecarea plăgilor şi
produce tulburări de creştere. Alimentaţia lipsită de proteine animale
produce deficiența de zinc.
Cuprul este implicat în transportul
electronilor şi în fiziologia neuromusculară. Lipsa cuprului din
organism produce anemie şi leucopenie, fiind datorată malnutriţiei. O
afecţiune ereditară este boala lui Wilson, în care cuprul este depozitat
în diferite ţesuturi (ficat, creier, cornee).
Fierul este unul
dintre cele mai importante elemente din organism. Rolul său este de a
participa la producerea hematiilor. Lipsa fierului se poate datora
alimentaţiei deficitare în fier sau sângerărilor frecvente şi se
manifestă prin anemie hipocromă şi microcitară. Excesul de fier se
numeşte hemocromatoză şi poate fi genetic sau dobândit. În ambele
afecţiuni, fierul în exces este depozitat în celulele sistemului
fagocitar, piele, cord şi glande endocrine.
Bibliografie: Morfopatolofie generală şi specială, D. Btucovan Biochimie medicală – mic tratat, A. Popescu
|