Modificarea
stomacului poate schimba felul în care gândim. Scăderea în greutate
printr-o metodă chirurgicală sau chirurgia obezităţii vindecă de apetit
exagerat. Dar, de asemenea, intervenţia medicală modifică şi modul în
care gândim.
Aflaţi cum se întâmplă acest lucru de la o persoană care a experimentat acest lucru.
A
trecut atât de mult timp de când am băut altceva în afară de apă. În
cele din urmă, ziua pe care o aşteptasem cu nerăbdare a sosit şi mi-am
preparat băutura mea favorită, un pahar de ceai rece de piersici.
Anticipând gustul său dulce – acrişor, am luat o înghiţitură mare de
băutură şi am ţinut-o mai mult timp în gură pentru a savura aroma.
Euforia mea s-a transformat în scurt timp în groază. Avea gust de
peşte. Am scuipat toată cantitatea de băutură scârboasă în
chiuvetă şi am încercat aroma de zmeură. Gust de peşte din nou. M-am
aruncat descurajată pe canapea. De ce nimeni nu m-a avertizat în
privinţa acestui aspect?
Cu două săptămâni înainte făcusem o
intervenţie chirurgicală care era menită să mă ajute să scad în
greutate. M-am luptat cu mâncatul şi băutul încă de pe atunci: noua mea
hipersensibilitate la dulce a fost depăşită doar de greaţa care m-a
încercat în momentul în care am simţit mirosul de carne gătită. Ce se
întâmpla?
Am încercat să aflu răspunsuri
din forumurile on-line. În timp ce gustul modificarea a ce recepţionau
papilele mele gustative părea să fi un fenomen frecvent întâlnit, după
chirurgia obezităţii sau bariatrică, nimeni nu a putut să-mi ofere o
explicaţie convingătoare. Dar curând am realizat că în final avusesem
noroc: forumul era plin cu detalii amănunţite ale unor poveşti de groază
despre efectele secundare, de la pierderi de memorie şi anxietate la
halucinaţii auditive. Chiar şi mai enigmatic au fost îmbunătăţirile
mentale inexplicabile. Aproximativ la trei luni după intervenţia
chirurgicală, un număr semnificativ de persoane au experimentat o
explozie bruscă de "claritate mentală".
Nu a fost găsită nici o
conexiune evidentă între aceste efecte, dar se pare că în momentul în
care medicii ne-au operat stomacul ceva s-a întâmplat la nivelul
creierelor noastre, de asemenea. Chiar mai interesant este
faptul că chirurgia pare să funcţioneze tocmai pentru că aceasta creează
schimbări fundamentale la nivelul creierului. Cum poate să se întâmple
acest lucru?
În cazul meu, chirurgia a reprezentat o
ultimă soluţie. Am luptat cu greutatea încă din copilărie, iar anul
trecut în cele din urmă am optat pentru a avea o procedură chirurgicală
numită deviere duodenală care este cunoscută şi sub numele de deviere bilio-pancreatică (procedură prin care alimentele vor ocoli stomacul şi intestinul subţire).
Chirurgia pune la dispoziţie mai multe
posibilităţi de a reduce dimensiunea stomacului. Cel mai puţin invazivă
este montarea unui inel gastric reglabil care se contractă, dar dacă
doriţi să micşoraţi stomacul în mod chirurgical, opţiunea cea mai
populară este operaţia de by-pass gastric Roux-en-Y. Toate intervenţiile chirurgicale bariatrice de acest fel acţionează pe acelaşi principiu: este redusă cantitatea de alimente pe care organismul o poate absorbi. În
Statele Unite unde 36% din populaţie este încadrată ca fiind obeză, cel
puţin 200.000 de oameni se programează pentru a efectua o intervenţie
chirurgicală în fiecare an şi numărul se află într-o continuă creştere.
Menţinerea unei greutăţi scăzute
Acest
lucru se întâmplă datorită felului în care acţionează chirurgia.
Oricare ar fi procedura pe care oamenii o efectuează, cei mai mulți
dintre aceştia află că excesul lor ponderal va dispărea abia după
aproximativ 18 luni (Obesity Surgery, vol. 6, p. 651). În cazul a cel
puţin 50 % dintre cei care aleg metode mai invazive, cum ar fi by-passul Roux-en-Y,
greutatea rămâne scăzută, răsturnând rata de succes pe termen lung a
dietelor și tratamentelor medicamentoase interminabile (Annals of
Surgery, vol 254, p 272).
Iniţial acest succes a fost considerat
ca fiind în concordanţă cu procedeul mecanic: strâmtarea stomacului
însemna pur şi simplu că o persoană mâncă mai puţin. Există doar o
singură problemă cu acest raţionament. Dacă ar fi fost atât de simplu,
50% din oameni nu ar creşte în greutate din nou ca urmare spre exemplu a
unui consum excesiv de calorii, alimente lichide, cum ar fi supele
cremă şi milkshake-urile de îngheţată. Cei care şi-au păstrat greutatea
scăzută au reuşit să o facă în ciuda faptului că aveau la dispoziție
astfel de soluţii alternative. Trebuia să existe un alt motiv căruia să i
se datoreze succesul lor.
Primul indiciu se află în
comportamentul bizar al papilelor mele gustative şi în modul în care
acestea mi-au afectat preferinţele mele alimentare. Cei mai mulţi medici
vă vor spune că pe termen lung scăderea în greutate este posibilă numai
prin schimbarea radicală a stilului de viaţă: consumarea de alimente
care conţin mai puţine calorii şi mai puţine grăsimi. Din păcate
prin definiţie majoritatea metodelor de scădere în greutate încurajează
mentalitatea "dietei" temporare de care ne debarasăm cu uşurinţă atunci
când obiectivul este atins sau când dezamăgirea preia din urmă
motivaţia.
Un motiv care explică de ce ne este atât de
greu să ne păstram greutatea scăzută este acela că luptăm împotriva
firii noastre. Tânjim cu toţii atât de mult după alimente nesănătoase şi
aceste pofte nu fac altceva decât să se intensifice numai după ce
reuşim să scădem în greutate cu ajutorul dietei.
Un lucru
ciudat se întâmplă însă ca urmare a chirurgiei bariatrice. Pofta de a
consuma alimente a fost imediat semnificativ atenuată.
"Oamenii care au scăzut în greutate în urma unei intervenţii
chirurgicale nu relatează existenţa unei creşteri compensatorii a
poftelor alimentare sau a senzaţiei de foame faţă de oamenii care recurg
la dietă", afirmă Stephen Benoit, un neurolog comportamentale la
Universitatea din Cincinnati, Ohio, care studiază obezitatea.
Dimpotrivă: aceştia tind să relateze o senzaţie redusă de foame,
scăderea poftei de a consuma produse alimentare şi o relaţie cu
alimentele care este per ansamblu modificată.
Apetitul
pentru alimente nu este pur şi simplu redus, acesta este transformat.
Preţ de câteva ore după orice intervenţie chirurgicală pentru scădere în
greutate, mulţi oameni pur şi simplu nu pot să suporte gustul de zahăr
sau de grăsimi şi uneori chiar au senzaţia că mirosul este
foarte ofensiv, afirmă Carel Le Roux, un medic endocrinolog de
bariatrică de la Imperial Weight Centre in London. În cazul bz-passului
gastric Roux-en-Y, efectele persistă. "Pe termen lung, vom realiza
faptul că oamenii îşi vor schimba preferinţele alimentare şi se vor
îndrepta spre salată în loc de un burger şi cartofi prăjiţi", afirmă el.
Este posibil ca această schimbare să fie determinate de o schimbare psihologică? Este
posibil ca în urma efectuării unei intervenţii costisitoare şi
solicitante fizic oamenii să se autoconvingă că îşi doresc doar alimente
sănătoase. Deci, Le Roux şi echipa sa au conceput un test pentru a
încerca să determine ce se află în spatele acestor schimbări de
comportament. Ei au efectuat procedeul chirurgical Roux-en-Y pe şobolani
şi apoi au testat preferințele lor alimentare care au apărut ulterior. Asemeni
multor dintre omologii lor umani, șobolanii şi-au modificat gusturile
alimentare aproape instantaneu, în favoarea alimentelor cu conţinut
scăzut de grăsime şi a celor cu conţinut scăzut de zahăr.
"Aceşti șobolani nu au întâlnit un dietetician", afirmă Le Roux", aşa că
nu aveau cum să fi fost brusc mult mai motivaţi să facă alegeri
sănătoase, ca urmare a intervenţiei chirurgicale."
Le Roux a confirmat faptul că aceste schimbări au fost fiziologice. Dar ce anume le-ar putea fi cauza? Un punct de plecare evident ar fi hormonii produşi de sistemul digestiv. Partea superioară a stomacului, de exemplu, produce un hormon care stimulează intens senzaţia de foame numit grelină.
Intestinului subţire eliberează o serie de hormoni care inhibă
apetitul, hormoni care stimulează senzaţia de saţietate, inclusiv peptidul glucagon-like 1 (PGL-1) şi peptida YY sau PYY.
Chiar şi celulele adipoase joacă un rol în reglarea apettitului,
eliberarea leptinei, un hormon care inhibă dorinţa de a mânca şi
reglează metabolismul.
Intervenţiile chirurgicale
efectuate cu scopul de a determina scăderea în greutate acţionează
asupra zonelor în care aceşti hormoni sunt produși, modificând radical
producerea acestora. "Hormonii gastro-intestinali şi niveluri
de leptină se modifică în urma intervenţiei Roux-en-Y şi fac acest lucru
într-un sens favorabil", afirmă Lauren Beckman, un cercetător de la
Universitatea din Minnesota, Minneapolis, care studiază schimbările
hormonale care au loc la persoanele care au recurs la chirurgie
bariatrică.
Rearanjarea stomacului, de asemenea, scade
producerea de grelină care stimulează apetitul şi care ar putea explica
de ce mai mulţi dintre cei care au efectuat o intervenție chirurgicală
trebuie să se forţeze să mănânce (Journal of Parenteral &
Enteral Nutrition, vol 35, p 169). Şi leptina este afectată crescând
imediat pentru a scădea senzaţia de foame (Journal of Clinical
Investigation, vol 118, p 2380).
Ar putea fi incriminat faptul
că aceste modificări hormonale au declanşat scăderea în greutate?
Beckman este de părere că aşa stau lucrurile. Dacă lucrurile s-ar fi
petrecut invers, "nivelul de hormoni nu ar creşte decât cel puţin o lună
mai târziu", explică ea. În schimb, ea şi alţi cercetători au
descoperit cum concentraţiile de GLP-1 şi PYY care inhibă apetitul cresc
în aproximativ două zile. Aceste schimbări nu numai că se petrec
imediat, dar şi rămân în acest fel, cel puţin unu până la doi ani
postoperator, a constatat Beckman.
În mod curios, efectele GLP-1 şi ale grelinei par
să acţioneze dincolo de metabolism. Studii recente efectuate pe animale
au arătat că ambii hormoni pot afecta sistemul nervos şi plasticitatea
sinaptică, acestea fiind chiar mecanismele care produc modificări
structurale şi funcţionale la nivelul creierului. De exemplu, grelina
modifică reţelele neuronale la şoareci (Journal of Clinical
Investigation, vol. 116, p. 3229).
Cercetătorii nu ştiu cu exactitate ce
anume determină aceşti hormoni fluctuanţi la nivelul creierului uman,
dar au un grup experimental de cercetare gata pregătit: oameni care au
efectuat o intervenţie chirurgicală pentru a scădea în greutate.
Super normal
De exemplu fluxul
post-chirurgical de GLP-1 determină imediat apariţia unor modificări la
nivelul centrelor implicate în recompensă ale creierului aflate în
cortexul prefrontal, afirmă Le Roux. Ar putea acest lucru
explica schimbarea permanentă a preferinţelor alimentare? Pentru a testa
această conexiune anul trecut el şi colegii săi de la Imperial College
din Londra au folosit RMN-ul pentru a analiza creierul uman înainte şi
după ce le-a fost efectuată intervenţia chirurgicală Roux-en-Y.
Rezultatele au fost uimitoare. Înainte de operaţie, pozele cu
prăjituri sau burgeri au determinat zone mari de la nivelul centrelor
implicate în răsplată să lumineze. Dar când experimentul a fost repetat
la doar patru zile după intervenţia chirurgicală, centrele implicate în
recompensă au fost insensibile la vederea alimentelor tentante.
"Saţietatea lor exagerată face pacientul în cauză "super-normal",
afirmă Le Roux care explică această scăderea permanentă în greutate.
Circuitele creierului lor au fost refăcute pentru a le face să gândească
asemeni persoanelor slabe.
Asta nu e tot. Există, de asemenea,
dovezi că schimbarea echilibrului hormonilor intestinali explică
îmbunătăţirea funcţiei cerebrale pe care oamenii o relatează pe
forumurile în care se discută despre slăbire cu ajutorul chirurgiei.
GLP-1
este un candidat deosebit de puternic pentru acest efect. Pentru că
suprimă pofta de mâncare prin scăderea zahărului din sânge, se pare că
are un efect puternic asupra insulinei a cărei producţie scade dramatic
în termen de ore de la finalizarea operaţiei. Nivelul mai scăzut de
insulină la rândul său reduce rezistenţa la insulină cauzată de excesul
ponderal care a fost la rândul său corelat cu apariţia problemelor
neurologice (Neuroepidemiology, vol. 34, p. 222).
Deşi nu înţeleg
exact de ce, cei mai mulţi cercetători sunt de acord că voluntarii
obezi tind să aibă performanţe mai bune decât oamenii mai flexibili în
ceea ce priveşte activităţile care implică învăţarea şi memoria, în
special cele care măsoară ceea ce se numeşte controlul inhibitor.
Aceasta este o apreciere subtilă: capacitatea dumneavoastră de a vă
aminti unde aţi parcat maşina într-o dimineaţă depinde de memoria pe
termen scurt. Dar deosebirea dintre a şti unde aţi parcat maşina în
această dimineaţă şi unde aţi parcat-o ieri dimineaţă necesită un
control inhibitor care implică suprimarea informaţiei din ziua
precedentă. Deci în timp ce cu siguranţă nu este adevărat că persoanele
obeze sunt mai puţin inteligente, se pare că de asemenea ele nu sunt
capabili să distingă aceste informaţii.
Unii cercetători cred că
simplul gest de a echilibra nivelul de insulină înlătură această povară
cognitivă. În 2010 Gladys Strain, un cercetător din domeniul obezităţii
de la Cornell University's medical college din Ithaca, New York
a constatat că la doar trei luni de la intervenţia pentru scăderea în
greutate oamenii au avut rezultate mai bune la testele cognitive decât
cele anterioare intervenţiei chirurgicale. Un an mai târziu, rezultatele
testelor lor au fost chiar mai bune (Surgery for Obesity and Related
Diseases, vol 4, p 465). Benoit afirmă că grupul său continuă să
găsească de asemenea dovezi ale ameliorării cognitive după scăderea în
greutate survenită post-chirurgical.
Dar există un
avertisment usturător la adresa dovezilor conform cărora creierul este
permanent modificat datorită chirurgiei: nu toate schimbările sunt bune.
Keith Josephs a făcut conexiunea din întâmplare. Cu
câţiva ani în urmă Josephs, un neurolog de la Clinica Mayo din
Rochester, Minnesota, a început să consulte un număr de pacienţi care
creştea constant, pacienţi cu o varietate de probleme cognitive. Fiind
frustraţi atunci când setul de teste nu a revelat nimic rău, aceştia au
apelat la el. "Ei veneau la mine cu probleme cum ar fi întâmpinarea unor
dificultăți în găsirea cuvântului potrivit, dificultăţi de concentrare
la locul de muncă, lentoare în acordarea unor răspunsuri persoanelor
care vorbesc cu ei şi pe termen scurt, probleme de memorie", relatează
el. Iniţial el a fost nedumerit. Apoi a început să remarce un model
comun. Toţi aceştia suferiseră o intervenţie chirurgicală Roux - en -Y.
Josephs
a început să lucreze cerând înregistrările pacienţilor din baza de
date a spitalului şi comparându-le cu grupurile de control: persoane
obeze care nu au suferit intervenţii chirurgicale, precum şi persoane cu
o greutate normală. Rezultatele sale publicate la sfârşitul anului
trecut au fost alarmante.
RMN a relevat faptul că persoanele
care au relatat prezenţa acestor probleme cognitive au avut un volum al
talamusului mai redus cu 24%, o mică zonă din creier asociată cu
memoria, atenţia, concentrarea şi informaţiile senzoriale legate de gust
(Journal of Clinical Neuroscience, vol. 18, p. 1671). În mod special,
talamusul conţine zone obligatorii pentru grelină şi GLP-1 (Brain
Research Reviews, vol 58, p 160).
Schimbări mari în
concentraţiile acestor hormoni ar putea afecta aceasta zonă a creierului
în acelaşi mod în care modifică centrele implicate în recompensă. Şi
aşa cum schimbările benefice legate de preferinţele alimentare nu par
să fie temporare, acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul modificărilor
mai puţin benefice. "Odată ce talamusul s-a micşorat nu putem face nimic
pentru a reface aceste celule nervoase", afirmă Josephs.
Josephs este precaut cu privire la
rezultatele studiului său de amploare redusă şi recunoaşte că acesta
trebuie să fie urmat de un alt studiu de acest fel. Cu toate acestea, el
nu poate ignora sau respinge rezultate. Membrii grupului au fost
evaluaţi în detaliu în ceea ce priveşte factorii care pot induce o stare
de confuzie. De exemplu, pentru că vârsta medie a participanţilor a
fost de 54 de ani, aceştia au fost testați pentru semne ale bolii
Alzheimer. Ei au fost de asemenea testaţi riguros pentru eventuale
deficienţe de vitamine apărute chirurgical şi nu a fost relevată nici o
deficienţă. Doar modificări hormonale sunt cele care ar putea explica
afectarea talamusului, afirmă el: "Probabilitatea ca acest lucru să fi
avut loc doar din întâmplare este cel mult de 1 la 1000."
Aceste
probleme cognitive indică faptul că efectele chirurgiei bariatrice sunt
mult mai complicate decât şi-ar fi putut imagina majoritatea chirurgilor
până în prezent. Chiar şi ceaiul meu de peşte relativ inofensiv
sfidează această explicaţie. "Modificări ale gustului survenite după
chirurgia bariatrică în moduri ciudate", afirmă Le Roux. "Ceva interferă
cu semnalul care este transmis de la papilele mele gustative la
creier."
Sunt anumite populaţii mult mai susceptibile la a se bucura de efectele benefice ale chirurgiei bariatrice?
Există posibilitatea ca un tip de intervenţie să conducă într-o
măsură mai mare la declinul cognitiv decât altele? Întrebări de acest
fel abia acum încep să fie abordate. US National Institutes of Health de
exemplu a finanţat doar o serie de studii longitudinale pentru a urmări
starea sănătăţii pe termen lung la persoanele care au suferit diferite
tipuri de intervenţii din domeniul chirurgiei bariatrice. Unii
cercetători au început să se întrebe dacă aceste modificări indică o
"soluţie nechirurgicală", care să utilizeze aceste fluctuaţii hormonale
pentru a combate obezitatea la nivel neurologic (International Journal
of Obesity vol. 35, p. 40).
Şapte luni mai târziu şi după ce am
slăbit 45 de kilograme mă aflu în ipostaza de a beneficia de pe urma
acestor efecte. Încă mă ciocnesc ocazional de neaşteptata ceaşcă de ceai
de peşte şi prin urmare am regăsesc în situaţia în care beau mult mai
multă apă. Ciocolata rămâne o bucurie, dar numai ciocolata neagră care
este mai puţin dulce ciocolata numai întuneric şi doar în cantităţi
mici.
Nu e nici o îndoială că posibilitatea apariţiei unor
probleme neurologice este înfricoşătoare. Dar pentru mine cel puţin
acestea sunt uşor de pus în perspectivă. Scăderea în greutate pe cale
chirurgicală este o procedură salvatoare: cu câteva tăieturi bine
plasate scade riscul apariţiei diabetului zaharat, hipertensiunii
arteriale şi a apneei de somn printre altele. În contextul noii mele
clarităţi intelectuale, a unui viitor sănătos şi a tuturor aspectelor
minuscule care mi-au îmbunătăţit viaţa de zi cu zi ameninţarea existenţa
riscului apariţiei unor efecte permanente cognitive mi se pare un
schimb echitabil. Chiar şi luând în considerarea ceaşca de ceai cu gust
de peşte consumată ocazional.
Recreerea circuitelor din creier oferă o speranţă în epidemia obezităţii
Veştile
bune despre obezitate sunt rare. Nu este de mirare faptul că cele mai
recente previziuni din SUA, au anunţat faptul că lucrurile au cunoscut o
întorsătură favorabilă. Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor
din Atlanta, Georgia, estimează că 42% dintre americani vor fi obezi
până în 2030, de la un procent de 36% de obezi existent în prezent.
Acestea sunt un fel de veşti bune ciudate, cel puţin până când vom
reuşi să le comparăm cu cele anterioare. Chiar mai rău, sunt
previziuni.
Astfel de succese mici nu ascund faptul că obezitatea
rămâne o mare problemă de sănătate publică, care pare imună la fiecare
intervenţie.
Toate cu excepţia uneia. Scăderea în greutate cu
ajutorul procedurilor chirurgicale beneficiază de o rată de succes la
care dietele, medicamentele şi campaniile de sensibilizare a opiniei
publice pot doar să viseze.
Din nou, menţionăm faptul că este
vorba despre un fel ciudat de veşti bune. Chirurgia este o ultimă
soluţie, dar ea oferă o speranţă reală. Se pare că poate acţiona mai
puţin prin refacerea florei intestinale decât prin recreerea circuitelor
de la nivelul creierului. Înţelegerea acestor efecte adverse ar putea
deschide uşa unor noi tratamente medicamentoase.
Istoria medicală
a scăderii în greutate este plină de eşecuri, deci probabil acesta este
începutul unei alte istorii. Cu toate acestea, când prognosticul este
atât de sumbru, orice urmă de optimism este o adevărată uşurare.
http://www.newscientist.com/article/mg21428651.900-change-your-stomach-change-your-brain.html?full=true
|